top of page
IMG_4461.jpeg
Blogpost
  • Ruben Verheij

Blog 8: Oh wat een jaar... (2022)

Aan het eind van het jaar is het een mooi moment om eens rustig terug te kijken op wat voor rollercoaster 2022 is geweest. Het is moeilijk om dit jaar in een paar woorden te beschrijven, maar dat dit jaar een jaar is geweest waar dromen werkelijkheid zijn geworden is een understatement te noemen. Het is een jaar geweest met enorme zegeningen, maar ook met een aantal moeilijke momenten. In deze blog vertel ik je graag hoe ik dit jaar heb beleefd.


Toen ik op 7 maart naar Canada afreisde begon voor mij een rollercoaster die eigenlijk nog steeds niet tot stilstand is gekomen.

Als ik terugkijk op het hele proces dat ik doormaakte tijdens mijn internship en de worsteling met het najagen van deze droom aan de ene kant en het moeten achterlaten van familie en vrienden aan de andere kant is dit best een zware tijd geweest. Door deze worsteling heen mocht ik veel leiding van God ervaren. Door momenten, preken en Bijbelteksten ervaarde ik dat God deze plannen van tevoren had bereid, het was alleen een kwestie van volgen… sindsdien ervaar ik dat Hij controle heeft en in alles voorziet.

Dat God voorziet is bijvoorbeeld in het feit dat ik sinds een aantal weken mijn eigen plek heb gevonden, boven op de heuvel in Promontory Chilliwack, heb ik een basement suite gevonden. In de afgelopen weken heb ik bij de Zweedse meubelzaak en via Facebook Marketplace mijn meubels bij elkaar gevonden en heb ik daarnaast van meerdere mensen spullen gekregen (ik kon zelfs uit meerdere koffiezetapparaten kiezen). Het is een nederige ervaring om te ontvangen, waar ik me af en toe ook ietwat ongemakkelijk door voelde. Toch was het ook hierin een jaar waar ik veel heb mogen leren en met dankbaarheid naar terug kijk.

Dit jaar ben ik de hele wereld over gevlogen en heb ik overal mogen meewerken aan projecten die bijdragen aan het dienen van mensen die in armoede en nood leven. Ik denk nog vaak terug aan de oudere man die ik ontmoette in een klein huisje in het noorden van Haïti, de oudere vrouwen die we na de bevrijding van de Russen in een Oekraïens plaatsje spraken, of de moeder en de baby die we konden helpen met het medische team in de Batey gemeenschappen in de Dominicaanse Republiek. Al deze situaties waren in een totaal verschillende context op een andere plek in de wereld, maar allemaal getuigen ze van de liefde van God, die Hij heeft laten zien in zijn zoon Jezus.


Inmiddels ben ik na een fijne en ook koude en witte Canadese kerst aan de slag in de Dominicaanse Republiek waar de zon altijd aanwezig is.

Dit keer ben ik op pad met jongeren van mijn eigen leeftijd van de Timothy Christian Community Group uit Chilliwack. Hun achternamen verraden dat ze allemaal een Nederlandse achtergrond hebben, als HFL team leader zal ik hen meenemen en aan het werken zetten in de communities. De afgelopen dagen hebben we gewerkt aan verschillende projecten in de New Jerusalem Community.


In April was ik voor het eerst in deze gemeenschap, we spraken toen nog over de dromen die de leiders hadden voor de school, de kerk en de mensen in de community.

In de afgelopen 8 maanden is er ongelofelijk veel ontwikkeld. De school is gestart met 81 leerlingen en het gebouw is ook verder gebouwd. De kerk groeit en heeft diensten in Haitian Creole en in het Spaans. Er is een nieuw waterfilter-systeem dat zorgt voor schoon drinkwater, door dit systeem kan 75% van de besmettelijke ziekten de gemeenschap voorkomen worden en de kosten zijn met 90% afgenomen.

Bovendien zijn er ook relaties gebouwd en ontmoetingen geweest tussen verschillende culturen, waar iedereen van geleerd heeft.

Persoonlijk ben ik dankbaar dat ik project manager kan zijn in deze gemeente, dat ik samen met Carlos en Pastor Eddyson samenwerk om projecten te realiseren en deze ontmoetingen te creëren. Ik ben dan ook benieuwd naar hoe deze community zich over de jaren stap voor stap zal ontwikkelen.

De komende dagen zullen we het wat rustiger aan doen en het nieuwjaarsweekend met het team vieren, maandag zullen we naar de andere gemeenschappen gaan in de suikerrietvelden. De team is enthousiast en het is mooi hoe de meiden met de kinderen contact maken en spelen op het speelveld en de mannen samen met de lokale mannen bouwvakkersgrappen uithalen en ondertussen emmers met cement staan te scheppen.


Terugkijken op een jaar levert vaak ‘oh ja dit is ook nog gebeurd’-momenten op, die ik vaak tijdens het schrijven van deze blog had. Het was een rollercoaster voor mijzelf en ook voor Hungry For Life.

Tijdens het jaarlijkse gala mochten we terugblikken op een jaar waarin veel is gebeurd, hiervoor is onderstaande video gemaakt die het verhaal van Hungry For Life in verschillende delen verteld.

Voor Nederlandse ondertiteling: Klik op instellingen > ondertiteling > automatisch gegenereerd > Nederlands


Ik wil graag afsluiten met nogmaals beschrijven hoe dankbaar ik ben voor de reis die ik in het afgelopen jaar heb mogen afleggen, de ontmoetingen die ik heb gehad, de steun die ik heb gekregen en de ontwikkeling die ik zelf heb mogen doormaken.

Ik wens iedereen dan ook een heel mooi, gezond en gelukkig 2023 toe.


Met groeten vanuit de Dominicaanse Republiek,

Ruben Verheij


Comments


bottom of page