top of page
IMG_4461.jpeg
Blogpost
  • Ruben Verheij

Blog 7: Een maand in de Dominicaanse RepubliekDaar zit ik dan... terwijl ik deze blog begin te schrijven zit ik tussen de patiënten met mijn been omhoog. Niet bepaald de verwachting die ik had toen het medische team hier in de Dominicaanse Republiek arriveerde. Helaas door een muggenbeet zit ik momenteel, het is nu woensdag, met een behoorlijke infectie en is mijn enkel twee keer zo dik. Een les die ik geleerd heb, is dat het dragen van lange sokken erg belangrijk is, vooral om infecties te voorkomen… (dit noemen ze ook wel eigenwijsheid).

Geluk bij een ongeluk zijn er vier Canadese artsen die om het kwartier polshoogte komen nemen en zijn er genoeg medicijnen beschikbaar om een flinke antibioticakuur te volgen. Afgelopen week hebben de artsen medische clinics uitgevoerd in de Batey gemeenschappen in de suikerrietvelden. In deze gemeenschappen is veel extreme armoede en slechte hygiëne, waardoor er veel infectieziekten zijn. Zo heerst er momenteel een dengue en malaria uitbraak, waardoor er veel mensen ernstig ziek zijn. In de afgelopen vijf dagen hebben de artsen meer dan 600 patiënten geholpen. Naast het medische team is er ook een constructieteam bezig. Zij repareren huizen die door orkaan Fiona beschadigd zijn geraakt. Het was een drukke week, maar we ervaren veel dankbaarheid voor de hulp die we kunnen bieden.


Op het moment dat ik klagend met mijn voet omhoog zit en bezig ben met het schrijven van deze blog, vond er binnen in de kliniek een wonder plaats.

Een patiënt die bij een van de artsen langskwam is een jonge vrouw met een baby van een paar weken oud. De moeder is niet in staat om haar baby borstvoeding te geven, waardoor het kindje ernstig ondervoed is. Dokter Elaine kan helaas niks betekenen. De baby heeft borstvoeding nodig om in leven te blijven, zonder borstvoeding zal de baby in een aantal dagen komen te overlijden… Gebed is op dat moment het enige redmiddel dat uitkomst kan bieden.


…enkele minuten later komt er een vrouw met een baby van ongeveer dezelfde leeftijd binnen. Deze moeder is wel in staat om borstvoeding te geven. Zij woont in dezelfde gemeenschap en stemt in dat ze zal zorgen dat de baby gevoed wordt. Binnen een paar minuten is het van een uitzichtloze en trieste situatie volledig omgedraaid en zal deze baby door de borstvoeding van de andere vrouw aansterken en in leven blijven. Daarnaast zal de moeder en het kindje in het programma van Pro Infancia opgenomen worden en regelmatig gecontroleerd worden. Het is een geweldige getuigenis die bewijst dat God in alle situaties een uitkomst kan bieden. Op Zijn timing waren de juiste mensen op de juiste plek om het leven van dit kindje te redden.

Dr. Elaine samen met de twee baby's.

Inmiddels ben ik alweer een maand in de Dominicaanse Republiek en is het voor het eerst dat ik het noodgedwongen wat rustiger aan doe. Het zijn intense weken geweest waar ik samen met de partner Carlos en zijn team veel voorbereidingen heb getroffen voor de teams die de komende maanden zullen langskomen.

Het is fijn om met de organisatie aan de slag te zijn en relaties op te bouwen met de mensen die voor onze partnerorganisatie in de Dominicaanse Republiek werken. De meesten van hen zijn vrijwilligers die een aantal dagen per week zich inzetten om mensen in de Batey villages te trainen, te helpen en te dienen. Hun werklust en inzet is inspirerend en maakt dat ik veel vertrouwen heb in de komende tijd waarin we veel zullen samenwerken. Een mooi verjaardagscadeau was dan ook dat de vrijwilligers me mee uiteten namen om mijn verjaardag goed te vieren.


Veel dagen bestonden uit kantoorwerk, maar we zijn ook meerdere keren naar de gemeenschappen gegaan waar de organisaties actief zijn. Voornamelijk om met lokale leiders in gesprek te gaan over de dromen en plannen die zij hebben om de mensen in de Batey Villages te dienen en betere voorzieningen te creëren. De afgelopen periode was een tijd waar ik veel heb mogen leren over het doen van ontwikkelingswerk in deze gemeenschappen. Toch blijft de armoede extreem en de ongelijkheid groot en zijn de problemen complex, waardoor verandering traag en met vallen en opstaan plaatsvindt.


Er komen stromen van zegen…


Het was de tweede zondag toen ik samen met Carlos naar een Haïtiaanse kerk ging waar Pastor Johnson, een van de vrijwilligers, ingezegend werd als predikant van de kerk.

Ik herinnerde mij een van de gesprekken met dominee Vroomans toen ik nog in Rijnsburg was.Hij gaf aan dat in onze kerkcultuur er altijd iets speciaals gebeurd wanneer we als gemeente zingen. Tijdens het zingen raakt onze ziel verbonden met de Heilige Geest.

Dit is ook het geval in deze Haïtiaanse kerk. Met het volume op standje gehoorbeschadiging werd er luid gezongen, gedanst en werden nummers minutenlang herhaald en werd de stemming steeds uitbundiger.


Ondanks dat ik zelf geen Spaans of Creools spreek waren de melodieën bekend, waardoor ik in het Nederlands en Engels kon meezingen en voelde ik mij verbonden met de lokale gemeenschap die op deze feestelijke dag bij elkaar was gekomen.


De kerkdienst duurde tweeënhalf uur, maar het was bijzonder om te zien hoe pastor Johnson, de diakenen en ouderlingen gezalfd werden om hun werk in de gemeente uit te voeren. Een mooie culture ervaring die laat zien dat de kerk divers is in alle uithoeken van de wereld.In het Nieuw Jeruzalem…


Een andere gemeenschap waar ik de afgelopen periode veel ben geweest is de gemeenschap Nueva Jerusalen. Pastor Eddyson is samen met zijn vrouw Nancy een aantal jaar geleden naar deze plek toegekomen om een kerkplanting te starten en samen met andere leiders de gemeenschap te dienen en projecten op te zetten die de levensomstandigheden verbeteren. Beetje bij beetje komen die dromen uit. Zo is er nu een school voor groep 1, 2 en 3, is er een waterfilter-systeem aangelegd om de gemeenschap van schoon drinkwater te voorzien en zijn er stukken land gekocht om een grotere school te bouwen en een gemeenschapstuin aan te leggen om groente en fruit te verbouwen.


Vanuit een ontwikkelingsperspectief is het bijzonder om te zien hoe vanuit de eigen gemeenschap zoveel initiatief wordt getoond om ontwikkeling te creëren. Carlos kent Eddyson al langere tijd en hoopt hem te steunen in zijn leiderschap en met de plannen die hij heeft voor de gemeenschap. Als Hungry For Life hopen wij Eddyson en zijn gemeenschap te steunen met teams, zoals de medical clinics, maar ook constructieteams en anderen om zo net dat extra steuntje te geven die zij zelf niet in staat zijn te realiseren.

Zelf zal ik als projectmanager ook veel met Eddyson en Carlos samenwerken om de projecten uit te werken. Er is nog een hoop te doen, maar ik ben benieuwd naar hoe de gemeenschap in de komende jaren zal groeien.


Mijn planning:


Het is een mooie tijd geweest in de Dominicaanse Republiek, nu het team vertrokken is blijf ik nog een paar dagen in Santo Domingo om alles af te ronden. Het gaat inmiddels ook weer beter met mijn enkel en de infectie is flink afgenomen.

Ik kijk er naar uit om weer 'huiswaarts' te keren, zeker omdat ik een wat rustigere periode in ga en nu ook wat langer in Chilliwack zal blijven. Op kantoor zal ik druk aan de slag gaan om alle projecten uit te werken en de volgende reizen te plannen.

Aanstaande vrijdag zal de jaarlijkse veiling plaatsvinden waar we als Hungry For Life proberen het grootste gedeelte van de operationele kosten op te halen.

Als organisatie zijn we dankbaar voor het feit dat God ons in de posities plaatst waar we van waarde kunnen zijn en mensen in nood kunnen dienen. Momenteel is het zeker in Haïti en Oekraïne lastig om ons werk uit te voeren, toch kunnen we nog steeds de mensen in nood helpen met onder andere voedselpakketten.

Ikzelf zal in de komende maanden veel op reis gaan. Rond oud en nieuw zal ik samen met een team teruggaan naar de Dominicaanse Republiek en in februari staat een reis naar Malawi en Ethiopië op de planning. Het is mooi meegenomen dat ik onderweg naar Afrika via Nederland vlieg en even thuis kan zijn.

Ik wil je bedanken voor de steun die ik mag ontvangen in mijn werk voor Hungry For Life. Inmiddels kan ik dankzij de steun van velen fulltime aan de slag gaan, ik voel me hierin enorm gezegend en dankbaar dat God hierin voorziet. Wil je voor mij persoonlijk en het werk van Hungry For Life bidden?


Zonnige groeten vanuit de Dominicaanse Republiek,


- RubenComments


bottom of page