top of page
IMG_4461.jpeg
Blogpost
  • Ruben Verheij

Blog 6: En door… onderweg naar De Dominicaanse Republiek

Het is twee weken geleden dat ik naar Canada vertrokken ben. Inmiddels ben ik terug van een geweldige reis door Alberta, waar de Rocky Mountains en de uitgestrekte velden samen met de strakblauwe lucht en kristalheldere meren adembenemende illustraties vormde van Gods schepping. Het zijn weken waar ik met dankbaarheid terug mag kijken op alles wat er gebeurt: ik heb mooie ontmoetingen gehad met predikanten en leiders van verschillende groepen en kerken in Alberta en mijn sociale leven in Chilliwack komt weer wat op gang. Ook ben ik dankbaar voor alle support die ik in de afgelopen periode heb gekregen, inmiddels komt er 70% van wat ik minimaal maandelijks nodig heb binnen. Ik ben dankbaar hoe God ook hierin voorziet, maar als ik mij voor 100% wil inzetten heb ik nog meer support nodig. Kort gezegd, ik heb nog nieuwe supporters nodig.


Dat waren dan de eerste twee weken, maar inmiddels zit ik alweer op het vliegveld in Vancouver en vertrek ik naar de Dominicaanse Republiek. Over zo’n 13u zal ik daar aankomen. Ik vertel je in deze blog over wat er de komende zes weken op de planning staat. Allereerst wil ik een schets geven over waar ik in de Dominicaanse Republiek aan de slag ga. Waar voor de toeristen vaak de schitterende resorts, stranden, golfbanen en het heerlijke weer vaak bekend is, is er ook veel armoede en sociale ongelijkheid in de Dominicaanse Republiek.


Sinds april van dit jaar, toen ik voor het eerst naar de Dominicaanse Republiek ging, werkt Hungry For Life samen met Carlos Pimentel. Carlos heeft meer dan dertig jaar ervaring met ontwikkelingswerk in de Dominicaanse Republiek. Hij werkt dan ook voor drie organisaties die zich voornamelijk inzetten voor projecten in rurale communities waar Haïtianen en Dominicanen vaak onder de armoedegrens en zonder toegang tot basisvoorzieningen leven.

De eerste organisatie waar Carlos voor werkt heet Pro Infancia. Deze organisatie zet zich in voor het verbeteren van levensomstandigheden van kinderen en jongeren. Zo voeren zij in de communities voedingsprogramma’s uit voor kinderen die ondervoed zijn, gezondheidsprogramma’s voor zwangere vrouwen en richten zij zich op onderwijsprojecten.

Empowering Action is een andere organisatie, zij zetten zich in op het tegengaan van fysieke en geestelijke armoede in samenwerking met de lokale kerken. Door de kerkleiders te trainen en het pastorale en diaconale werk van de kerken te verbeteren en te ondersteunen.

De derde organisatie is the Institution for Holistic Christian Transformation. Deze ministry heeft als doel om lokale leiders training te geven in dienend leiderschap en deze leiders hiervoor ook de middelen te geven hun werk beter uit te voeren.


Ik zal de komende zes weken samen met Carlos werken in verschillende communities die Bateyes worden genoemd. Deze vaak afgelegen dorpen liggen midden in suikerrietvelden die door Dominicaanse rum fabrieken worden gerund. De mannen werken veelal op het veld en de vrouwen zorgen voor de kinderen. De levensomstandigheden zijn hier zwaar. De mensen leven met veel mensen in kleine woningen van slechte kwaliteit, water en sanitaire voorzieningen zijn slecht en worden door de hele gemeenschap gedeeld, er is geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en de inkomens van mensen zijn laag waardoor voedsel vaak schaars is.


Samen met de drie organisaties zullen we gaan kijken welke projecten er uitgevoerd kunnen worden en zal ik een lange termijn ontwikkelingsplan gaan maken. De projecten zullen zich op allerlei onderwerpen focussen. Zo zal ik gaan kijken bij verschillende scholen die gebouwd zijn of gebouwd gaan worden, voedseldistributies uitvoeren en inventariseren welke kinderen ondervoed zijn en een voedingsprogramma moeten volgen om beter te worden. Maar ook zal de focus liggen op landbouwprojecten en bouwprojecten. Daarnaast zullen we langsgaan bij verschillende kerken in de Bateyes en kijken hoe de leiderschapsprogramma’s en trainingen uitgevoerd worden.


In de laatste week zal er vanuit Ontario, Canada, een team van artsen komen die in de Bateyes aan de slag zullen gaan om kinderen en andere langdurig zieken te behandelen en training te geven aan lokale artsen, zodat ook de gezondheidszorg verbetert in deze gebieden. Voor deze medical clinics zal ik van tevoren alle logistiek regelen.


In de video hieronder vertelt Carlos meer over het werk dat hij uitvoert.

Iets waar ik naar uitkijk is dat ik mijn studie in de praktijk kan gaan uitvoeren. Met mijn notitieboekje zal ik het veld in gaan en met mensen in gesprek gaan. Uiteindelijk zal daar een heel ontwikkelingsplan uitkomen voor de verschillende communities en kunnen we aan de slag om kerken aan de verschillende programma’s te koppelen.

De komende tijd hoop ik veel te mogen ontdekken hoe community leiders, Carlos en de lokale organisaties bijdragen aan het bestrijden van armoede en het verspreiden van Gods liefde in de Bateyes in de Dominicaanse Republiek.

Ik wil je vragen de komende periode voor mij persoonlijk, de reis naar de Dominicaanse Republiek en alle projecten die we daar samen met Carlos en de organisaties gaan uitvoeren te bidden.


Ik ben dankbaar voor dit werk en de mogelijkheid die ik heb om overal ter wereld bij te dragen aan armoedebestrijding en te ervaren hoe Gods kerk overal ter wereld een plek van hoop en redding kan zijn, .

Om dit werk te mogen doen heb ik maandelijkse supporters nodig die mij financieel en in gebed willen steunen. Mocht je nog geen supporter zijn, zou je dit dan willen overwegen zodat ik mijn werk voor Hungry For Life fulltime kan uitvoeren? Klik op de knop hieronder voor meer informatie over mijn support team.


⁃ Ruben


Comments


bottom of page