top of page
IMG_4461.jpeg
Blogpost
  • Ruben Verheij

Blog 3: Oefeningen en voorbereidingen

Week vijf alweer. Wat vliegt de tijd. Laat ik beginnen met dat het bijzonder goed gaat met mijn knie. Inmiddels ben ik na 2,5 week weer in staat normaal te lopen. Het schema wat ik op advies van een fysiotherapeut volg bestaat uit rusten, bidden, gezond eten, oefeningen en koelen. Dagelijks ben ik dan ook bijna een uur bezig met oefeningen om alles weer wat flexibeler en sterker te krijgen. De pijn is weg, ik ben alleen nog niet in staat om er explosieve bewegingen mee te maken. Maar het is zeker een wonder te noemen hoe goed en snel alles herstelt.

Doordeweeks ben ik veel op het kantoor van Hungry For Life te vinden. De sfeer is er fantastisch, dus het is elke dag gezellig om te werken. Het is dan ook bijzonder hoe mijn dag zich vult met verschillende taken. Het ene moment schrijf ik een update over de situatie in Oekraïne, het andere moment ben ik bezig met de voorbereidingen voor de missiereis naar Haiti en de Dominicaanse Republiek, of zit ik in een evaluatiegesprek over een project in Kenya. Het is aangrijpend om te zien hoeveel mensen er momenteel in deze wereld in nood en duisternis leven, maar het is ook bemoedigend om te zien hoe individuen, organisaties en kerken op staan om deze mensen te helpen.

Graag wil ik je wat meer vertellen over de reis die ik aanstaande maandag zal maken naar Haïti en de Dominicaanse Republiek. Ondanks dat deze twee landen zich op hetzelfde eiland Hispaniola bevinden zijn er ontzettend grote verschillen. Niet alleen in cultuur, de mensen die er leven en een groot deel van de geschiedenis. Maar ook zeker in welvaart, ongelijkheid en ontwikkeling.

Haïti is een van de armste landen ter wereld, het land staat op de 170ste plek van de Human Development Index van de Verenigde Naties, waar de Dominicaanse Republiek op een 80ste plek in de middenmoot van de HDI staat.

Momenteel is het reisadvies voor Haïti dan ook negatief. Vanwege de huidige onrust, politieke instabiliteit, corona en een aardbeving in de zomer van 2021, is de situatie bijzonder gevaarlijk.

Daarnaast heb ik begrepen dat Haïti een spiritueel duistere plek is, dit komt met name doordat het land zichzelf heeft toegewijd aan Voodoo. Het is naast het christendom een officiële staatsgodsdienst. Ik zou het daarom heel fijn vinden dat er tijdens deze reis voor mij gebeden wordt.

Ik heb er alle vertrouwen in dat God in Haïti aanwezig is en hij ons zal beschermen en zegenen tijdens deze reis, maar gesteund met gebed vanuit het thuisfront voel ik mij daar nog sterker door. Gelukkig mag ik tijdens deze reis bij mensen langs gaan die het licht in Haïti laten schijnen en Gods liefde overbrengen op andere Haïtianen die in duisternis leven.

Samen met een aantal Canadese partners en stafleden van Hungry For Life zullen wij bij verschillende organisaties langs gaan die zich over heel Haïti bevinden. We zullen bij hen langsgaan om te zien hoe zij hun werk hebben uitgevoerd tijdens deze moeilijke en onrustige periode, wat mogelijk nieuwe projecten kunnen zijn en we zullen verhalen verzamelen van mensen die door de ministries van deze organisaties geholpen zijn.

Vanwege de veiligheidssituatie zullen we ons zo min mogelijk op de weg bevinden en kunnen we naar alle partners vliegen met een vliegtuig van de MAF. Daarnaast zullen we Port-au-Prince en andere steden vermijden en zijn we voornamelijk in rurale communities, waar het veiliger is.

Op 21 April zullen we naar de Dominicaanse Republiek vliegen waar we gedurende een aantal dagen een nieuwe partner zullen ontmoeten die mogelijk met Hungry For Life zal gaan samenwerken.

Uiteindelijk hopen we op 24 April weer veilig in Vancouver te landen.

Ik kan niet zeggen of ik tijdens deze reis goed bereikbaar ben. Ga er in dat geval dan ook vanuit dat 'geen bericht is goed bericht'. Ik zal snel weer een update plaatsen met verhalen over wat ik tijdens deze reis meegemaakt heb.

Voor nu is het hier alweer tijd om de dag af te sluiten. Deze week heb ik veel leuke dingen op de planning staan. Zo organiseer ik morgen met de jeugdleider van de kerk een Hollandse Spelletjes avond voor de jeugd, zal ik donderdag een tocht gaan maken door de bergen met een Side-By-Side Buggy en heb ik zaterdag een karaoke en sushi avond gepland met een aantal mensen die ik inmiddels aardig begin te leren kennen.

Voorlopig heb ik hier nog genoeg te doen en wil ik dus nog niet naar huis.

- Ruben

Comentarios


bottom of page